-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření35 min
-
Porce4
-
Celkový čas55 min
Jednodušší pochoutka než jsou pizza šneci? Ano, to je přesně slaný koláč z listového těsta! Připravte si ho jako rychlou chuťovku nebo jako pohoštění pro vaše přátele.
Slaný koláč z listového těsta se smetanou, sýrem, šunkou nebo třeba slaninou je jeden z nejjednodušších receptů, které jsem kdy psala. Pokud použijete kupované listové těsto jako já, tak vám celková příprava nezabere více jak 1 hodinku, vy nad přípravou strávíte však maximálně 10 minut. Základem je pořídit si chlazené a vyválené listové těsto a kvalitní suroviny. Přidávám suroviny pro inspiraci, můžete však použít další suroviny jako jsou vejce, pórek, paprika, špenát, cibule, tuňák či jiné druhy sýra.
Suroviny na slaný koláč z listového těsta
- 300 g chlazeného listového těsta
- 200 g zakysané smetany (1 kelímek)
- domácí kečup
- šunka nebo slanina
- mozzarella
- čedar
- provensálské bylinky
- sůl, černý pepř
TIP: Volba sýra je na vás, doporučuji kromě výše uvedených vyzkoušet parmazán nebo nivu.
Postup přípravy slaného koláče z listového těsta se smetanou
- Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C.
- Na plech vyložený pečícím papírem umístěte rozválené listové těsto, které potřete zakysanou smetanou a místy kečupem. Lehce osolte a opepřete.
- Celou plochu posypte provensálskými bylinkami (oregano, tymián, bazalka) a poté přidejte strouhanou mozzarellu. Vrstvu mozzarelly poklaďte kousky šunky nebo slaniny a nakonec přisypte strouhaný čedar.
- Plech s připraveným “koláčem” umístěte do trouby a pečte dozlatova zhruba 30-40 minut podle typu trouby.
Chutnal vám slaný koláč na plech? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Slaný koláč z listového těsta
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews