Slaný koláč z listového těsta

Slaný koláč z listového těsta
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    35 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    55 min

Jednodušší pochoutka než jsou pizza šneci? Ano, to je přesně slaný koláč z listového těsta! Připravte si ho jako rychlou chuťovku nebo jako pohoštění pro vaše přátele.

Slaný koláč z listového těsta se smetanou, sýrem, šunkou nebo třeba slaninou je jeden z nejjednodušších receptů, které jsem kdy psala. Pokud použijete kupované listové těsto jako já, tak vám celková příprava nezabere více jak 1 hodinku, vy nad přípravou strávíte však maximálně 10 minut. Základem je pořídit si chlazené a vyválené listové těsto a kvalitní suroviny. Přidávám suroviny pro inspiraci, můžete však použít další suroviny jako jsou vejce, pórek, paprika, špenát, cibule, tuňák či jiné druhy sýra.

Suroviny na slaný koláč z listového těsta

  • 300 g chlazeného listového těsta
  • 200 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • domácí kečup
  • šunka nebo slanina
  • mozzarella
  • čedar
  • provensálské bylinky
  • sůl, černý pepř

TIP: Volba sýra je na vás, doporučuji kromě výše uvedených vyzkoušet parmazán nebo nivu.

Postup přípravy slaného koláče z listového těsta se smetanou

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Na plech vyložený pečícím papírem umístěte rozválené listové těsto, které potřete zakysanou smetanou a místy kečupem. Lehce osolte a opepřete.
  3. Celou plochu posypte provensálskými bylinkami (oregano, tymián, bazalka) a poté přidejte strouhanou mozzarellu. Vrstvu mozzarelly poklaďte kousky šunky nebo slaniny a nakonec přisypte strouhaný čedar.
  4. Plech s připraveným “koláčem” umístěte do trouby a pečte dozlatova zhruba 30-40 minut podle typu trouby.

Chutnal vám slaný koláč na plech? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Slaný koláč z listového těsta

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Ivana Ch

      Zkoušela jsem a moc dobrý

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.